Komyodo is een zenboeddhistische dojo (plaats van beoefening) gesitueerd in hartje Leuven.
De dojo biedt de ideale omstandigheden aan om de Weg van Boeddha te beoefenen. Het is een plaats waar je de mogelijkheid hebt jezelf te verdiepen in zazen, ceremonies, traditioneel ontbijt, samu (werk) en onderricht.
De essentie van de beoefening is de blik terug naar binnen keren en ontwaken aan de realiteit van het bestaan.
Er zijn vijf zazensessies per week, onderbroken door kinhin (wandelmeditatie) en afgerond met een ceremonie. Regelmatig gaan er zazenochtenden door en organiseren we zazendagen, soms ook met andere dojo’s en monniken. Ook sesshins, retraites in België, Kanshoji of elders, worden geregeld georganiseerd.
Komyodo is, net zoals vele andere Europese zen dojo's gelieerd met het zenboeddhistische klooster Kanshoji (Frankrijk). Om ervoor te zorgen dat de hier onderwezen praktijk deel uitmaakt van de overdracht van de Sôtô zen, lijkt het ons essentieel om een sterke link te leggen met Kanshoji, zijn abt en de monniken/nonnen die daar wonen. Zo kunnen we op elk moment terecht bij Taiun JP Faure, de abt van Kanshoji en referent van onze dojo. Taiun roshi was een discipel van zenmeester Deshimaru, die hij volgde tot aan zijn dood in 1982. In 2003 ontving hij de Dharma-transmissie van Dônin Minamisawa roshi. Sindsdien is hij gecertificeerd leraar van de Sôtô Zenboeddhistische school en zit hij in de ononderbroken lijn van de zenmeesters, die afstammen van Shakyamuni Boeddha.
Het zenboeddhistische klooster Kanshoji (Frankrijk)
De leden van ons centrum gaan heel regelmatig naar Kanshoji en krijgen zo een ware spirituele vorming. Gelegen in de Dordogne, in het hart van het prachtige Perigord-Limousin natuurpark, met uitzicht op een meer omringd door bossen, is dit Sôtô zenboeddhistische klooster een ideale plek om onze aandacht in de wereld te realiseren, op ieder moment. Het is een levensschool, open voor iedereen die de leer van Boeddha wil ontdekken, verdiepen en in praktijk brengen. Je kunt er zenmeditatie leren, spirituele retraites doen, deelnemen aan weekends van onderricht, ateliers voor het naaien van de kesa, er een spirituele training volgen.
Taiun JP Faure, referent van Komyodo
In zijn eenvoudige vorm wil Sôtô zen, Japanse traditie van het Mahayana Boeddhisme, de harten van het grootste aantal mensen raken en zo bijdragen aan de lange en noodzakelijke evolutie van de mensheid. Door de link met het zenboeddhistische klooster Kanshoji, is ons centrum natuurlijkerwijs verbonden met de grote tempels van de Sôtô zen school in Japan, met name Eiheiji, gesticht door Meester Dôgen in de dertiende eeuw en waarvan Dônin Minamisawa roshi momenteel de superieur is, Sôjiji, gesticht door meester Keizan en Chuôji.
“Komyodo, Plaats van het Heldere Licht”